Tuesday, March 15, 2011

4 Perkara menyebabkan manusia binasa

1) Mengungkit-ungkit kebaikannya (pahala) yang lalu

menyebabkan dia rasa dah banyak pahala, jadi tak perlu lagi buat amal yang lain sedangkan tanpa disedari, dia telah mengungkit-ungkit kebaikannya dan riak yang menyebabkan perbuatan baiknya terbatal (tidak mendapat sebarang pahala).

Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah rosakkan (pahala amal) sedekah kamu dengan perkataan membangkit-bangkit dan (kelakuan yang) menyakiti, seperti (rosakkan pahala amal sedekah) orang yang membelanjakan hartanya kerana hendak menujuk-nunjuk kepada manusia (ria'), dan ia pula tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat. Maka bandingan orang itu ialah seperti batu licin yang ada tanah diatasnya, kemudian batu itu ditimpa hujan lebat, lalu ditinggalkannya bersih licin (tidak bertanah lagi ). (Demikianlah juga halnya orang-orang yang kafir dan ria' itu) mereka tidak akan mendapat sesuatu (pahala) pun dari apa yang mereka usahakan. Dan (ingatlah), Allah tidak akan memberikan pertujuk kepada kaum yang kafir. (Al-Baqarah : 264).

Ini banyak terjadi kepada kita sendiri... apabila kita dah buat jasa atau menolong seseorang, kita akan mengungkit pertolongan kita kepada orang tersebut supaya dia dapat membantu kita atau dengan kata lain membalas segala kebaikan kita yang lalu.

2) Lupakan dosa-dosa yang lalu

menyebabkannya merasa selesa dengan kehidupannya walhal dosa masih menggunung dan belum taubat nasuha lagi dan kemungkinan akan mengulangi perkara (dosa) yang sama.

Di samping itu juga, ada orang yang memandang rendah terhadap dosa itu sendiri... ada yang dengan megahnya berkata...’ takpe masuk neraka dulu, bukannya lama,,, nanti habis kena seksa... masuk Syurga balik sebab kita orang Islam... kan..kan.. kan...’ Dia ingat, syurga neraka itu perkara main-main.. Dia ingat dia seolah-olah dah buat MOU dengan Allah, bahawa dia akan masuk Neraka untuk tempoh sekejap je... kemudian Allah SWT akan masukkannya ke Syurga untuk selama-lamanya... Ingatlah ... Allah telah menempelak golongan tersebut melalui firmannya yang bermaksud;

Dan mereka berkata: "Kami tidak sekali-kali akan disentuh oleh api Neraka kecuali beberapa hari yang tertentu". Katakanlah (wahai Muhammad): "Adakah kamu sudah mendapat janji dari Allah supaya (dengan itu) Allah tidak akan menyalahi janjiNya, atau hanya kamu mengatakan atas nama Allah sesuatu yang tidak kamu mengetahuinya?" (Al-Baqarah : 80)

3) Membandingkan diri dengan orang yang lebih tinggi kedudukannya dalam perkara dunia

menyebabkan dia akan terus mengejar dunia dan lalai urusan akhirat. Biasanya sibuk mengejar harta/pangkat/glamour dan berusaha mendapatkannya tanpa menghiraukan dosa pahala.

4) Membandingkan diri dengan orang yang lebih rendah kedudukannya dalam perkara akhirat

menyebabkan dirinya merasa selamat, dah banyak pahala jika dibandingkan dengan orang lain yang hanya sikit je amal, hanya solat 2 kali setahun, sedangkan dia ada solat tarawikh dan puasa Ramadhan… jadi memadailah bagi dia... padahal solat fardhu dan sebagainya tak buatpun.... perasan...

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...