Friday, April 3, 2009

Motivasi - Hal Kerja!

My dear friends,

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say...

Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan 'biasa' dan ada datang dengan perasaan serba tak kena '.. Ingatlah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan 'biasa' saja, hasilnya adalah 'biasa' saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa. Bekerjalah dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah...

Jadi renungilah :-

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggung jawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampeh, hasilnya macam kita 'TAK DATANG' kerj.

2. Ada kala kita rasa kita 'BUSY' giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT'.

3. Adakala kita rasa kita 'PRIHATIN', tapi rupanya kita 'BUSY BODY'.

4. Adakala kita rasa kita 'OPENMINDED' and 'OUTSPOKEN' tapi rupanya kita 'KURANG PENG'AJAR'AN'.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran 'KRITIS' rupanya kita hanya lebih kepada 'KRITIK' yang mencipta 'KRISIS'.

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi 'LEBIH MESRA' tapi rupanya kita dilihat lebih 'MENGADA-NGADA'.

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya 'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT'.

Pejam mata dan renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA, maka lakukanlah...Segera, tapi manusia tetap manusia..sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?

Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita dan tingkat kerjasama dalam kerja, tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan..kalau kita kurang kerja, carilah kerja membantu teman-teman yang lain.

Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..kita draw kat akhirat nanti...tapi kalau kita asyik dengki mendengki..nasiblah sebab dah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..Renungilah, berapa orang kawan kita dan berapa orang lawan kita, nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya...

"mengkritik tidak bererti menentang,
menyetujui tidak semestinya menyokong,
menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik"

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...