Saturday, January 16, 2016

Hujan Di Hong Kong 2012

Tugasan sebagai Tour Leader seterusnya ialah ke Hong Kong Shenzhen (April 2012). Kali ini aku ditemani oleh Izah adikku. Disamping berjalan-jalan, Izah dapat membantu dan belajar tugasan sebagai Tour Leader.


I'm ready to go :)


Setibanya di Hong Kong, kami telah disambut oleh Tour Guide dan terus dibawa ke tempat lawatan yang pertama iaitu Aberdeen Fishing Village.  Kami menaiki bot sampan melihat rumah bot, bot nelayan dan restoran terapung. Tiada aktiviti daripada penduduk tempatan, sekadar melihat pemandangan kerana kami tiba sudah lewat petang.  Tambahan pula hujan renyai-renyai dan hanya bot kami sahaja yang meredahi perkampungan sungai ini.


Restoran Terapung di Aberdeen Fishing Village.

Siapa yang dapat menjangkakan, dengan kehendak Allah hujan turun sepanjang trip kami ini.  Keterujaan untuk melihat pemandangan bandar Hong Kong daripada Victoria Peak tidak kesampaian.  Ini kerana hujan turun dengan lebatnya disertai angin kuat.  Puncak Victoria Peak terpaksa ditutup atas faktor keselamatan.

Menaiki tram ke Victoria Peak.

Berjalan-jalan dibawah saja kerana tidak dapat naik ke puncak.

 Makan malam di Islamic Centre. Pusat ini sedang dalam proses renovation.

Perjalanan diteruskan ke Ladies Street, Mong Kok iaitu tempat membeli belah yang terkenal di sini.  Pelbagai barangan dijual pada harga yang berpatutan antaranya pakaian, beg tangan, kasut, permainan kanak-kanak dan cenderahati.Selesai aktiviti pada hari pertama, barulah kami check-in di Panda Hotel.

Inilah Panda Hotel..hotel yang sangat best sebab ada panda..hehehe..

Hari kedua lawatan lebih menarik. Selepas sarapan di hotel, kami ke Avenue Of The Stars iaitu tempat yang dibina bagi memperingati selebriti Hong Kong.


Seterusnya ke kota keriangan Disneyland! Yayyy!!!  Kami berada di sini dari tengahari hingga tamat acara iaitu lebih kurang jam 8.30 malam.

Setibanya di Disneyland, rombongan diaturkan untuk menunaikan solat di City Hall iaitu pejabat taman tema ini yang terletak di sebelah kiri selepas pintu masuk.  Selepas itu, rombongan dibiarkan bebas bermain-main di taman tema ini.
Rumah Tarzan.Selesai program di Disneyland, kami meneruskan perjalanan ke Shenzhen. Keluar saja dari taman tema ini, hujan turun dengan lebatnya.  Habis semua basah kuyup.  Semua orang kepenatan namun tetap berasa gembira.


Jika semalam semua orang kepenatan, namun hari pertama di Shenzhen mereka bersemangat semula untuk meneruskan aktiviti lawatan.  Kami ke Windows Of The World tempat di terletaknya replika mercu tanda negara-negara di dunia.  Seterusnya ke Mineral Museum dan Herbal Burning Cream Centre.

Hari keempat, shopping di Shenzhen.  Rombongan dibawa melihat pembuatan teh seterusnya membeli belah di Luohu Commerical Centre.  Pelbagai barangan boleh didapati antaranya pakaian, kasut, beg, alas meja dan banyak lagi.

Makan tengahari.

Menunaikan solat di masjid yang dikatakan terbesar di sini.  Satu-satunya masjid di Shenzhen.
Tanpa sedar, air mata menitis.Trip kali ini meninggalkan kenangan dan pengajaran yang tersendiri.  Faktor cuaca adalah sesuatu yang tidak dapat dihalang.  Ada aktiviti yang tidak dapat dijalankan yang meninggalkan rasa kecewa kepada rombongan.  Ianya diluar jangkaan travel agency.

Aku sendiri mengalami bengkak kaki kiri selama hampir dua minggu.  Berjalan kaki meredah hujan, kasut basah menyebabkan kaki bengkak.  Terasa mencucuk-cucuk apabila berjalan.


Pun begitu jika diberi peluang, aku tetap mahu ke Hong Kong lagi.

2 comments:

شركة مكافحة حشرات said...افضل الخدمات المنزلية المقدمة بمدينة الخبر من شركة تاج 0551844053 فخدمات شركتنا عديده ومتعددة ومنها شركة تنظيف منازل بالخبر
شركة تنظيف بالخبر
شركة تنظيف بيوت بالخبر
شركة تنظيف سجاد بالخبر
شركة تنظيف شقق بالخبر


شركة تنظيف فلل بالخبر
شركة طيوب لتسليك المجارى بالقطيف
شركة تنظيف مجالس بالخبر
شركة تنظيف كنب بالخبر
شركة طيوب لتسليك المجارى بالخبر

شركة مكافحة حشرات said...تقدم شركة تاج 0551844053 افضل خدمات التنظيف للمنازل والبيوت وكذلك ايضا تنظيف السجاد والموكيت والمجالس وبيوت الشعر
بالدمام والخبر تنظيف فلل وشقق ومطاعم نقدم عمليات التنظيف الشاملة بمفهموها العصرى والحديث
شركة تنظيف بالدمام
شركة تنظيف منازل بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
شركة تنظيف سجاد بالدمام
شركة تنظيف فلل بالدمام
شركة جلي بلاط ورخام وسيراميك بالدمام
شركة تنظيف شقق بالدمام
شركة تنظيف مجالس بالدمام
شركة طيوب لتسليك المجارى بالدمام

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...